Перейти до основного вмісту

День краєзнавства «Вітаємо тебе, Кіровоградщино!»



Батьківщина для кожного з нас бере початок від тепла рідної домівки, тихої материнської пісні, чистої рідної мови. І де б ми не перебували, куди б не пролягли наші життєві дороги, ми завжди, хоча б у думках, повертаємось до рідних місць.
В рамках відзначення 80-ї річниці  Кіровоградської області в Центральній міській бібліотеці  ім. О. Пушкіна 29 січня пройшов День краєзнавства «Вітаємо тебе, Кіровоградщино!»,  основною метою якого стала популяризація краєзнавчої літератури, поглиблення знань з історії та культури рідного краю.
Для бібліотекарів Олександрійської міської ЦБС  було проведено  практикум, на якому всі присутні мали змогу познайомитися з  сектором краєзнавчої роботи  та на практиці побачити хід сканування  краєзнавчих періодичних видань, які зберігаються в бібліотеці з 1950 року. Адже переведення фонду цих документів у цифрову форму – найперспективніший напрям їх збереження.
 Протягом січня місяця в Центральній  міській бібліотеці було проведено ряд заходів: година пам’яті «Вічний слід Учителя на землі» (В.О.Сухомлинський), літературний акорд «У промені творчості над Кіровоградщиною», експрес-огляд «У новий рік – з новою книгою» та оформлено інформаційний куточок «Кіровоградщині - 80», виставку-вернісаж «Мистецькі шедеври Кіровоградщини»,  книжково-ілюстровані виставки «Земляки відомі і невідомі», «З пензлем по рідному краю».

   В Арт-холі бібліотеки  відбулося відкриття виставки «Мистецькі шедеври Кіровоградщини»,  де представлені роботи художників Олександрії, Знам’янки, Жовтих Вод (І.Кваші, А. Душиної, К. Судакової, Е. Кокошнікової, В. Середи, О. Охапкіна, С. Ніколенка, В. Кісільова, Я. Милосердного, В. Соколова та інших).




Наша область дуже талановита людьми нашого рідного міста. І тому бібліотекарі запросили на зустріч  місцевих поетес Людмилу Левченко і Лілію Маруфі, які познайомили присутніх з своєю творчістю та декламували власні вірші, а талановита художниця Катерина Судакова вразила своїм талантом створювати картини з рельєфної ліпки.




Патріотичний майстер-клас з виготовлення вітальної листівки-вишиванки «Я люблю Кіровоградщину», запам’ятався особливою технікою виконання в стилі скрап-букінгу - поєднання з елементами оригамі та квілінгу. Кожен  з учасників заходу підійшов до виготовлення вітальної листівки творчо і креативно.





   День краєзнавства, який пройшов в бібліотеці, довів, що  краєзнавча робота не є марною, вона потрібна і затребувана користувачами і не залишає  нікого байдужими, а навпаки спонукає до вивчення рідного краю, адже вичерпна краєзнавча інформація живить не лише мозок, але й душу, сприяє духовному відродженню народу України, подоланню економічної, політичної, культурної кризи.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День здоров'я в бібліотеці

Сучасний  світ відкриває перед  нами  великі  можливості,  ми поспішаємо жити не замислюючись над тим, що іноді потрібно зупинитися, потурбуватися про себе, про своє життя, лише здорова людина відчуває себе повноцінною    особистістю, і лише    здорова    людина    приносить    користь суспільству. Здоров'я - одна з основних умов щастя людини. Тож,  напередодні Всесвітнього дня здоров’я,  бібліотека провела  День здоров’я « Здоровий спосіб життя – шлях для всіх». Програма Дня здоров’я була насиченою, адже включала різноманітні заходи: відкриття книжкової виставки-заклику « Про здоров'я треба знати, про здоров'я треба дбати» на якій до уваги відвідувачів бібліотеки представлено близько 30 книжкових та періодичних видань. Всі експонати здебільшого стосуються безпеки життєдіяльності людини, фізичної культури, гігієни, а також згубного впливу шкідливих звичок на становлення особистості. Відкритий мікрофон «Що тобі заважає бути здоровим?», під час якого в інтерактивно

Виставка одного автора «Олена Пчілка – світло добра і любові»

До 170-річчя від Дня народження Олени Пчілки - української письменниці, громадської діячки, етнографа, перекладача, у відділі абонементу Центральної міської бібліотеки експонується виставка літератури «Олена Пчілка – світло добра і любові».   Національні і соціальні мотиви становлять основний зміст творів О. Пчілки, в яких вона виступала проти денаціоналізації, русифікації, національного і політичного гніту. Олені Пчілці належить поважне місце в українській дитячій літературі. Серед дитячих творів - численні поезії, казки, оповідання, п'єси.     Олена Пчілка - чудовий перекладач творів світової класики: Овідія, А. Міцкевича, О. Пушкіна, Й. В. Ґете, Г. К. Андерсена, В. Гюґо. А також - автор    публіцистичних, літературно-критичних статей і спогадів.                                  

Патріотичний майстер-клас "Квітуча моя Україна!"

Сьогодні, у кожного,   хто завітав напередодні Дня Незалежності України до центральної бібліотеки міста і долучився до майстер-класу «Квітуча моя Україна»,  була  чудова нагода підготуватися до великого державного свята і створити власноруч гарну патріотичну брошку.          Спочатку заходу бібліомайстриня Олена Ланіна емоційно налаштувала  присутніх на роботу святковим відео «Це моя Україна!»,  подарувавши один одному посмішки, всі побажали гарного настрою і приступили до роботи. В ході майстер-класу бібліотекар розповіла про цікаву техніку рукоділля «канзаши», навчила створювати оригінальні вироби і прикраси із стрічок, викликала почуття глибокої поваги та любовi до Батькiвщини. Протягом  заходу  дівчата та  хлопці  разом з дорослими складали та обпалювали над свічками пелюстки майбутньої квітки, охайно склеювали між собою. Одним словом – готувалися до свята.          Завершуючи  майстер-клас бібліотекар ще раз вас привітала всіх присутніх з Днем Незалежності України і на