Перейти до основного вмісту

Творчий звіт бібліотеки



 
 

 


 
 
 
 

Сучасна бібліотека – це не тільки читання

Перші дні весни 2016 року  зібрали  кращих користувачів та друзів центральної бібліотеки   ім. О.С.Пушкіна  на творчий звіт  «Професійний калейдоскоп подій 2015 року». Наче  птах   пролетів 2015 рік, залишивши по собі  гарні спогади, події , надбання, досвід, а також невирішені проблеми та сподівання.
Уже стало  традицією  для бібліотечних працівників  щороку  звітувати  перед  своїми користувачами, поринати у спогади, насолоджуватися  спільними перемогами  та будувати  плани на наступний рік.
Центральна бібліотека ім. О.С.Пушкіна – це не тільки читання, це  простір, який належить громаді міста Олександрії, це сучасна бібліотека , яка   відкрила двері для своїх користувачів  у світ безкоштовного Інтернету, надала доступ до нових інформаційних технологій  і фактично -  до знань всього  людства , тому і було про  що розповісти  під час творчого звіту бібліотекарям.
На свято запросили добрих друзів-читачів, керівників  та актив бібліотеки,  представників громадських організацій, навчальних закладів, міської ради, всіх тих, з ким співпрацювала бібліотека протягом року,   котрі, попри усі намагання новітніх технологій, залишаються вірними нашій  улюбленій бібліотеці, книзі та читанню.


Бібліотекарі наголосили на тому, що відповідати сучасним потребам користувачів  допомагає  активна участь  та результативність  у  різноманітних конкурсах. Значне місце займає грантова діяльність , завдяки якій   користувачі  можуть  використовувати сучасні інформаційні технології . На даний час в бібліотеці  працює 8 комп’ютерів, послугами яких скористалися 1500 осіб,  є доступ до WI-FI.
Остання  перемога у конкурсі проектів  Всеукраїнської  бібліотечної асоціації «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації» , завдяки якій бібліотека отримає пристрої для читання електронних ресурсів та збереження електронної інформації.
Уже у березні місяці бібліотеки-учасники проекту  пройдуть дводенне навчання у Головному тренінговому центрі для бібліотекарів у  м. Києві. Проект надасть можливість брати  участь в європейських проектах і можливих навчальних візитах бібліотекарів до бібліотек Європи.

За 2015 рік відвідали бібліотеку 7500 користувачів, до їх послуг бібліотечний фонд понад   83 тис. документів.
Нам приємно,що серед основних  джерел поповнення фонду 13 відсотків -  це дарунки читачів. Бібліотека вдячна А.Жарко Л. Балацькому , В.Жванко, Н.Фесенко, В.Хорунжому  та іншим дарувальникам , завдяки яким поповнився фонд краєзнавчою , навчальною та художньою літературою.

Сучасна бібліотека -   це не лише  заклад, який реалізує право громадян на доступ до інформації, але й центр спілкування користувачів, який забезпечує  умови для проведення  дозвілля,  відпочинку та розваги людей.

   Користувачі бібліотеки відвідали   132 масових заходів , різних за формою і напрямками. Це  вечори, зустрічі, Дні краєзнавства, періодики,  літературні дуелі, літературно-музичні батли, буккросінги, букслеми , флеш-моби та багато інших.  Рік був багатим на презентації нових книг.
Проведено 15 засідань клубів за інтересами- «Чарівність « та «Струни серця».
Бібліотека вдячна незмінному керівнику  клубу «Чарівність» - Варламовій Галині Іванівні. У травні місяці  клуб буде відмічати свій 20-річний ювілей.
   
 Гарні відгуки ми маємо і від проведення Всеукраїнського дня бібліотек.    Уже стало традицією для громади міста проводити це свято  неординарно, на вулиці з цікавою і насиченою програмою.
 Впродовж 2015 року 2600 громадян міста та користувачів бібліотеки  були активними учасниками масових заходів ,  36 відсотків яких   проведено для незахищених верств населення, пенсіонерів , інвалідів, умовно засуджених.
 27 заходів  проведено за межами бібліотеки – це громадська організація інвалідів «Віра», міськрайонний центр зайнятості, територіальний центр, навчальні заклади міста та ін. 
Задоволені пенсіонери нашого міста, адже на базі бібліотеки уже третій рік працює Вища народна школа для людей пенсійного віку по двох напрямках - «Навчання комп’ютерної грамотності» та  «Поезія рідного краю».

Бібліотеку заслужено називали  «громадською вітальнею», адже тут гуртувалася спільнота, відбувалося спілкування між людьми під час засідань дискусійного майданчику «Клуб громадського діалогу» на тему «Конституційна реформа під знаком децентралізації влади». До  засідання клубу  долучилися всі бажаючі члени територіальної громади міста.
В дискусії прийняли участь керуючий справами виконавчого комітету міської ради           Чеботарьов В.В., начальник управління забезпечення діяльності міської ради  Фуртак Л.В., головний спеціаліст внутрішньо-політичного відділу  Писаревський Є.А. , голова громадської ради Болілий О.Є., члени громадських організацій , голови квартальних комітетів та громада міста.
Учасниками засідань клубу були і міський голова С.Цапюк та  представник  Фундації демократичного розвитку Польщі  Пшемислав Фенрих, який розповів про досвід реформи місцевого самоврядування в Польщі.


Свій інформаційний простір бібліотека пропонувала  переселенцям зі Сходу. Активним читачем бібліотеки в минулому і в цьому році є Павленко Вадим Дмитрович, житель м. Донецька.

Бібліотека виразила  слова подяки всім читачам, зокрема, найкращим: Харитоновій Л.В., Федченко О.А., Лебідь В. З., Шевченко А.П., Шабановій Н.М., кращим читаючим сім’ям Возіян, Васильєвих.
Ми вдячні , що з нами працювали: начальник управління забезпечення діяльності міської ради  Фуртак Людмила Володимирівна ; отримували інформаційну підтримку від начальника управління інформатизації та інформаційно-аналітичної політики міської ради Московченко Інни Степанівни;  співпрацювали по наданню культурно-дозвілевих послуг особам, які перебувають у складних життєвих ситуаціях разом з завідувачем відділенням соціально-медичних послуг територіального центру соціального обслуговування Дуднік Ларисою Михайлівною;   разом з інспекторами кримінальної інспекції , зокрема, Бірко Іриною Олександрівною.

Під час звіту присутні  в свою  чергу, виразили слова подяки за співпрацю та привітали бібліотеку подарунками.
Скрасили творчий звіт  і пісні у виконанні  студентки училища культури  Ліни Сорокун, художнє читання Рудик Людмили  та презентація нової книги місцевої письменниці  Наталії Фесенко «Малороска».

Впевненні, що такі зустрічі   допоможуть бібліотеці  залучити нових користувачів, покажуть  можливості бібліотеки та познайомлять з її  інформаційними та технічними послугами.

                                       Завідувач відділу обслуговування                   Любов Токарчук




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День здоров'я в бібліотеці

Сучасний  світ відкриває перед  нами  великі  можливості,  ми поспішаємо жити не замислюючись над тим, що іноді потрібно зупинитися, потурбуватися про себе, про своє життя, лише здорова людина відчуває себе повноцінною    особистістю, і лише    здорова    людина    приносить    користь суспільству. Здоров'я - одна з основних умов щастя людини. Тож,  напередодні Всесвітнього дня здоров’я,  бібліотека провела  День здоров’я « Здоровий спосіб життя – шлях для всіх». Програма Дня здоров’я була насиченою, адже включала різноманітні заходи: відкриття книжкової виставки-заклику « Про здоров'я треба знати, про здоров'я треба дбати» на якій до уваги відвідувачів бібліотеки представлено близько 30 книжкових та періодичних видань. Всі експонати здебільшого стосуються безпеки життєдіяльності людини, фізичної культури, гігієни, а також згубного впливу шкідливих звичок на становлення особистості. Відкритий мікрофон «Що тобі заважає бути здоровим?», під час якого в інтерактивно

Виставка одного автора «Олена Пчілка – світло добра і любові»

До 170-річчя від Дня народження Олени Пчілки - української письменниці, громадської діячки, етнографа, перекладача, у відділі абонементу Центральної міської бібліотеки експонується виставка літератури «Олена Пчілка – світло добра і любові».   Національні і соціальні мотиви становлять основний зміст творів О. Пчілки, в яких вона виступала проти денаціоналізації, русифікації, національного і політичного гніту. Олені Пчілці належить поважне місце в українській дитячій літературі. Серед дитячих творів - численні поезії, казки, оповідання, п'єси.     Олена Пчілка - чудовий перекладач творів світової класики: Овідія, А. Міцкевича, О. Пушкіна, Й. В. Ґете, Г. К. Андерсена, В. Гюґо. А також - автор    публіцистичних, літературно-критичних статей і спогадів.                                  

Патріотичний майстер-клас "Квітуча моя Україна!"

Сьогодні, у кожного,   хто завітав напередодні Дня Незалежності України до центральної бібліотеки міста і долучився до майстер-класу «Квітуча моя Україна»,  була  чудова нагода підготуватися до великого державного свята і створити власноруч гарну патріотичну брошку.          Спочатку заходу бібліомайстриня Олена Ланіна емоційно налаштувала  присутніх на роботу святковим відео «Це моя Україна!»,  подарувавши один одному посмішки, всі побажали гарного настрою і приступили до роботи. В ході майстер-класу бібліотекар розповіла про цікаву техніку рукоділля «канзаши», навчила створювати оригінальні вироби і прикраси із стрічок, викликала почуття глибокої поваги та любовi до Батькiвщини. Протягом  заходу  дівчата та  хлопці  разом з дорослими складали та обпалювали над свічками пелюстки майбутньої квітки, охайно склеювали між собою. Одним словом – готувалися до свята.          Завершуючи  майстер-клас бібліотекар ще раз вас привітала всіх присутніх з Днем Незалежності України і на