Перейти до основного вмісту

Бібліотека. Книга. Інтернет.

Жителі нашого міста, особливо люди похилого віку, не уявляють своє  життя  без книги. У кожного бібліотека асоціюється з одним із великих надбань цивілізації. Книги зберігають для людства чарівний світ добра й краси, вони можуть навчити великих тайн, окрилити мрію. І це дійсно так. 
Але час постійно змінює уявлення про оточуючий світ. І сьогодні бібліотека – це не лише традиційне книгосховище, а сучасна, комп’ютеризована установа.
Олександрійську міську центральну бібліотеку ім. О. С. Пушкіна,  не вагаючись,  можна назвати сучасною бібліотекою. Вона, як і кожна інша бібліотека  сьогодення, удосконалює власний «рецепт»:   шукаючи нові шляхи залучення користувачів, цікаві форми проведення масових заходів,  активно бере участь у різноманітних обласних, республіканських семінарах, конкурсах, проектах.
Гордістю бібліотеки є Інтернет-центр.
Для того, щоб отримати комп’ютерну техніку,  довелося написати 2 проекти і здобути  нелегку перемогу у двох конкурсах «Бібліомоста». Проекти  профінансувала міжнародна благодійна фундація Білла і Мелінди Гейтс. В результаті чого, бібліотека  відкрила двері для своїх користувачів в світ безкоштовного Інтернету, надала доступ до нових інформаційних технологій  і фактично -  до знань всього  людства.



При бібліотеці діє Школа електронного урядування.  Кожному учневі-користувачу бібліотеки ми допоможемо скористатися веб-сайтом ЗНО для реєстрації та  друку сертифікатів.  Цією послугою скористалося  більше 200 учнів, особливо  з сільських шкіл.
178 користувачам бібліотекарі допомогли  створити та скористатися електронною поштою .
Більше 300 осіб постійно відшукують інформацію про своє хобі, переглядають відео-уроки на теми: бісерна флористика, мистецтво топіарій, оригамі, квілінг, витинанки, композиції з цукерок та ін.  58 користувачів бібліотеки  свої роботи  виставляють на веб-сайтах, сторінках в соціальних мережах,  блогах.
Великою популярністю користуються замовлення онлайн-квитків. 102 особи замовили  онлайн-квитки на потяги,  автобуси,  літаки.
         Більше 80 пенсіонерів подякували бібліотекарям за онлайн-реєстрацію в Ощадбанку.
            Особливою популярністю користуються замовлення в Інтернет-магазинах.  Це зручна  послуга з отриманням набагато дешевшого товару. Тому 150 користувачів бібліотеки отримали бажані замовлення.

При Інтернет-центрі працює Вища народна школа, 34 пенсіонери відвідують курси комп’ютерної грамотності. 35 осіб пройшли індивідуальні навчання  комп’ютерної грамотності.
Користувачі Інтернет-центру спілкуються зі своїми рідними, близькими по Skype, які мешкають у різних  країнах світу. Це Ізраїль, Німеччина, Великобританія, Японія,  Білорусь та ін.
Працівники бібліотеки  завжди допоможуть своїм користувачам,  які не вміють користуватися комп’ютерними технологіями, розмістити свої резюме на сайтах працевлаштування, подати  заявки на отримання візи-онлайн, а також до програми «Жди меня». І  ми маємо  результати.
 До  Інтернет-центру звернулася Іванілова Тетяна Анатоліївна з проханням знайти рідну сестру через офіційний сайт «Жди меня». Через деякий час сестри знайшли одна одну. Зараз дві рідні сестри, які ніколи не бачилися, спілкуються,  надолужуючи втрачений час.
Інчина Катерина Юріївна  записавшись до Інтернет-центру,  знайшла власного батька, якого не бачила 18 років свого життя. Сьогодні вони спілкуються за допомогою Skype-зв’язку.
Зіля Вафіна, мешканка Москви, скориставшись сайтом Олександрійської міської бібліотеки ім. О. С. Пушкіна, зацікавилася книгою місцевого краєзнавця А. Кохана «Евреи Александрии», яка була надіслана  на її електронну адресу.

Постійно слідкуючи за  новинками IT-інженерії, бібліотекарі   використовують здобуті знання під час створення  буктрейлерів та фільмів: «Остання справа Холмса» А. Конан-Дойла, «Тіні забутих предків»              М.Коцюбинського, «Сучасна бібліотека – імпульс інновацій».
 Великої популярності набули віртуальні подорожі різноманітної тематики, особливо, краєзнавчі ("Заповітними стежками Кіровоградщини", «Олександрія – мій рідний  дім»); презентації книг,  як місцевих авторів (І.Гречаний  «600 лекарственных растений и сборов») так і всеукраїнських. Наприклад, відбулися цікаві зустрічі   з Івано-франківською художницею та письменницею Ларисою Константиновою, Харківською письменницею Наталією Костіною.
       Влітку  Інтернет-центр  бібліотеки планує порадувати своїх користувачів і жителів міста  організацією  у бібліотеці виставки живих квітів та провести онлайн-конференцію до 100-річчя від дня народження відомої  “квіткової” феї Ніни Опанасівни Мірошніченко.
Це лише краплина творчої  та цікавої  роботи  Інтернет-центру центральної бібліотеки ім. О.С.Пушкіна. Про новини з життя бібліотеки можна дізнатися  на блозі -http://alekslibrary.blogspot.com/.,    а відеозвіт  доступний на YOUTUB-каналі бібліотеки https://www.youtube.com/channel/UCeigF3tPlFFvrFXGUuKesuw.
Сучасна бібліотека чекає на Вас! Ми завжди Вам допоможемо!

Воробйова Н. В.
бібліотекар Інтернет-центру
центральної бібліотеки ім. О. С. Пушкіна



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День здоров'я в бібліотеці

Сучасний  світ відкриває перед  нами  великі  можливості,  ми поспішаємо жити не замислюючись над тим, що іноді потрібно зупинитися, потурбуватися про себе, про своє життя, лише здорова людина відчуває себе повноцінною    особистістю, і лише    здорова    людина    приносить    користь суспільству. Здоров'я - одна з основних умов щастя людини. Тож,  напередодні Всесвітнього дня здоров’я,  бібліотека провела  День здоров’я « Здоровий спосіб життя – шлях для всіх». Програма Дня здоров’я була насиченою, адже включала різноманітні заходи: відкриття книжкової виставки-заклику « Про здоров'я треба знати, про здоров'я треба дбати» на якій до уваги відвідувачів бібліотеки представлено близько 30 книжкових та періодичних видань. Всі експонати здебільшого стосуються безпеки життєдіяльності людини, фізичної культури, гігієни, а також згубного впливу шкідливих звичок на становлення особистості. Відкритий мікрофон «Що тобі заважає бути здоровим?», під час якого в інтерактивно

Виставка одного автора «Олена Пчілка – світло добра і любові»

До 170-річчя від Дня народження Олени Пчілки - української письменниці, громадської діячки, етнографа, перекладача, у відділі абонементу Центральної міської бібліотеки експонується виставка літератури «Олена Пчілка – світло добра і любові».   Національні і соціальні мотиви становлять основний зміст творів О. Пчілки, в яких вона виступала проти денаціоналізації, русифікації, національного і політичного гніту. Олені Пчілці належить поважне місце в українській дитячій літературі. Серед дитячих творів - численні поезії, казки, оповідання, п'єси.     Олена Пчілка - чудовий перекладач творів світової класики: Овідія, А. Міцкевича, О. Пушкіна, Й. В. Ґете, Г. К. Андерсена, В. Гюґо. А також - автор    публіцистичних, літературно-критичних статей і спогадів.                                  

Патріотичний майстер-клас "Квітуча моя Україна!"

Сьогодні, у кожного,   хто завітав напередодні Дня Незалежності України до центральної бібліотеки міста і долучився до майстер-класу «Квітуча моя Україна»,  була  чудова нагода підготуватися до великого державного свята і створити власноруч гарну патріотичну брошку.          Спочатку заходу бібліомайстриня Олена Ланіна емоційно налаштувала  присутніх на роботу святковим відео «Це моя Україна!»,  подарувавши один одному посмішки, всі побажали гарного настрою і приступили до роботи. В ході майстер-класу бібліотекар розповіла про цікаву техніку рукоділля «канзаши», навчила створювати оригінальні вироби і прикраси із стрічок, викликала почуття глибокої поваги та любовi до Батькiвщини. Протягом  заходу  дівчата та  хлопці  разом з дорослими складали та обпалювали над свічками пелюстки майбутньої квітки, охайно склеювали між собою. Одним словом – готувалися до свята.          Завершуючи  майстер-клас бібліотекар ще раз вас привітала всіх присутніх з Днем Незалежності України і на